Spanje domineert de Euroleague. Valencia jaagt nu op Real Madrid en Barcelona

Spanje domineert de Euroleague
De Spanjaarden kregen onderweg te maken met Zalgiris.

De dominantie van Spaanse teams in het Europese basketbal lijkt een nieuw niveau te bereiken. Valencia zou binnenkort in de buurt kunnen komen van het ongeslagen Real Madrid en de inhaalslag Barcelona, ​​die respectievelijk de eerste en tweede plaats innemen in de Euroleague-tabel. In de wedstrijd van de 5e ronde, gehouden op 27 oktober, versloeg dit team Zalgiris op de weg en staat nu op de vijfde plaats in het toernooi met een saldo van 4-1.

Toevallig presteert Valencia traditioneel goed in wedstrijden met Zalgiris. Een interessant feit is dat tijdens ontmoetingen met deze tegenstander alle drie de belangrijkste individuele records van de Spanjaarden werden gevestigd:

• op punten (30 punten, Antoine Rigaudeau, 1 april 2004);
  • rebounds (15, Dejan Tomasevic, beide – 1 april 2004);
  • uitzendingen (12, Omar Cook, 24 februari 2011).

Wat de sfeer tijdens de wedstrijd echter bedierf, was de sfeer in het stadion in Kaunas, die zoals gewoonlijk gewoonweg geweldig was. Dit is de 19e thuiswedstrijd van Zalgiris op rij waarvoor alle kaarten uitverkocht zijn.

Tribunes in Kaunas

De startende vijf teams zagen er als volgt uit:

• Zalgiris: Keenan Evans, Dovydas Giedraitis, Edgaras Ulanovas, Rolands Smits, Kevarrius Hayes;
  • Valencia: Chris Jones, Cassius Robertson, Victor Claver, Damien Inglis, Brandon Davies.

De thuisploeg begon tamelijk onzorgvuldig aan de wedstrijd en maakte in de eerste twee minuten vier doelpunten, waarvan er twee resulteerden in onderscheppingen van Valencia. Zo begonnen de gasten met een kleine spurt (4:0), en Chris Jones bleek een bijzonder succesvolle periode te hebben – tegen de derde minuut had hij vijf punten en twee assists.

Over het algemeen vond de wedstrijd in het eerste kwart op hoge snelheid plaats, maar tegelijkertijd werd er veel gevochten op het veld, wat de prestaties zeker beïnvloedde. En hoewel beide teams ook problemen hadden met de uitvoering, was het veel erger voor de gastheren – slechts 4 van de 12 schoten waren accuraat. Maar tegen het einde van de periode wisselden de teams nog steeds spurten uit: de gasten reageerden op 5:0 van Zalgiris met hun eigen 7:0 en gingen het tweede kwart in met een voorsprong van “+8” (20:12).

De tweede tien minuten werden volledig gedicteerd door Valencia. Nadat ze begonnen waren met een spurt van 12:3, profiteerden de gasten van een comfortabele dubbelcijferige voorsprong van “+17”. Tegen die tijd hadden acht teamspelers al punten gescoord, waaronder nieuwkomer Boubacar Toure, die een van de beste op het veld was. Over het algemeen domineerde het team van Alex Mumbru in alles: in de verdediging, in de rebound, in de aanval. Toen de zoemer van Stefan Jovic vanuit het midden van het ijs de Zalgiris-ring in vloog, bereikte de voorsprong van het Spaanse team “+22” – 52:30. Valencia herhaalde zijn eigen record qua scoren in de eerste helft.

Keenan Evans en Chris Jones

Na de lange pauze veranderde Zalgiris niet. Hij begon het derde kwartaal met drie opeenvolgende omzetcijfers en verschillende missers, waarbij hij drie minuten besteedde aan het scoren van zijn eerste punten. Na nog een minuut bedroeg de voorsprong van Valencia maar liefst 29 punten en ontspanden de gasten zich een beetje, terwijl de tegenstanders het tempo in de verdediging verhoogden. Zo slaagde het Litouwse team erin een spurt van 12:2 te maken, maar een time-out en een paar wissels waren voldoende om het offensief te stoppen. 72:53 in het voordeel van het Spaanse team – dit is de score waarmee het derde kwartaal werd afgesloten. Een interessant feit is dat er op dat moment in de wedstrijd geen enkele misser was vanaf de strafschoplijn (met 23 pogingen).

De voorsprong van Zalgiris daalde pas onder de 20 punten toen er nog vier minuten over waren in de wedstrijd, maar slechts tot -18. En “Valencia” herwon snel “+21”, ondanks de missers op lange afstand. Maar Lukas Lekavicius bleek trefzeker en stuurde in de laatste anderhalve minuut twee driepunters in de hoepel van de tegenstander. Dit heeft zijn team natuurlijk niet van een nederlaag gered – 72:87.

“De coach gaf ons een geweldig spelplan. We gingen eropuit en voltooiden het. Verdediging was het belangrijkste onderdeel. We stopten de wedstrijd en gingen in snelle breaks. De situatie in het stadion werd enigszins gekalmeerd. Ik vond het heel belangrijk om de toeschouwers buiten de wedstrijd te houden”, aldus Chris Jones.

De beste speler van de wedstrijd was Keenan Evans: hij had 18 punten, drie rebounds, vier assists en drie steals. Rolands Schmits scoorde 11 punten en zes rebounds. Voor Valencia scoorden alle twaalf basketbalspelers van het team punten, maar Jones had de meeste punten: zestien (plus twee rebounds en vier assists).

Nu staat Valencia op de vijfde plaats in het Euroleague-klassement, achter Virtus en Fenerbahçe, alleen op basis van het verschil in gescoorde en toegekende punten. Dit team speelt de volgende wedstrijd op 2 november – de tegenstander is Alba Berlin. Op dezelfde dag zal Zalgiris, dat naar de achtste plaats is gezakt, gastheer zijn van ASVEL.

Barcelona – Atletisch. Xavi duwt Real Madrid

Perez maakte van Real Madrid een autoritair imperium. Barcelona heeft nog veel te leren

5 vergeten helden van de wedstrijden tussen Real Madrid en Barcelona. Malcolm scoorde ook in de Clasico!

Barcelona-Real Madrid. Bellingham droomt ervan te scoren in El Clásico!

Ramos is de koning van de strijd tegen Real Madrid. Gered van een doelpunt, raakte in conflict en scoorde bijna het winnende doelpunt!